1.Cukier buraczany (biały).
Jest to prawie 100% sacharoza, czyli cukier złożony należący do dwucukrów,zbudowany z glukozy i fruktozy. Jest cukrem rafinowanym ,ponieważ podczas jego produkcji oddzielana jest melasa(ciemnobrązowy syrop) przez co pozbawiony jest substancji mineralnych.Jedyne co dostarcza naszemu organizmowi to puste kalorie.2.Cukier trzcinowy.
Wytwarza się go z trzciny cukrowej. Zawiera on nieco więcej składników mineralnych, ponieważ nie jest poddawany oczyszczaniu. Często nazywany jest zdrowszym, ponieważ zawiera pierwiastki takie jak potas,magnez,wapń czy żelazo.3.Cukier brązowy.
Może być on wyprodukowany zarówno z trzciny cukrowej jak i z buraka.Swój kolor zawdzięcza niestety w wielu przypadkach karmelowi, który jest dodawany jako barwnik. Przez wielu konsumentów ,dzięki swojej barwie, uważany jest za zdrowszy.Co wybrać ?
Moje zdanie jest takie:Nie daj się zwariować!. Obliczając kaloryczność pięciogramowej porcji cukru białego otrzymamy wynik 20kcl ,a dla np.trzcinowego 19,4kcl. Różnica jest minimalna. Dlatego osoby będące na diecie, nie powinny sugerować się modą czy też tokiem myślenia "droższe ,znaczy lepsze". Niestety, ale cukier brązowy czy trzcinowy jest dużo droższy od białego.Co wybrać w takim przypadku?Moja propozycja to stewia.
4.Stewia.
Pochodzi z Paragwaju.Nasz organizm nie przyswaja ,znajdujących się w niej glikozydów stewiolowych,substancji prawie 300 razy słodszej od cukru, przez co nie zawiera kalorii. Z liści stewi produkuje się słodzik w postaci kryształków, tabletek bądź płynu. Definitywnie jest to najlepszy zamiennik "białej śmierci". Przez praktycznie zerowy indeks glikemiczny nie powoduje gwałtownych zmian poziomu cukru we krwi ,dzięki czemu nie wywołuje napadów głodu.Post powstał w oparciu o inne strony internetowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz